Савремена резиденција на холивудским брдима

Contemporary Hollywood Hills Residence



Гриффин Енригхт Арцхитецтс кореографисао низ једноставних потеза који су донели простор, светлост и архитектонско занимање овом обичном дому Холливоод Хиллс у Калифорнији. Смештена на стрмом врху брда у густо насељеном градском насељу изнад Сунсет Боулеварда, с погледом на Холивуд и према Тихом океану, ова резиденција од 2.000 квадратних стопа доживела је потпуну трансформацију. Ево описа пројекта од архитеката, „уклањањем само четири унутрашња зида у приземљу, премештањем степеништа и додавањем две собе наслагане једна на другу, проширили смо ентеријере и створили отворен животни простор. Поред тога, побољшана су природна светлост и погледи како би се максимализовао привидни обим простора, замагљујући однос између ентеријера и екстеријера и повезујући предње и задње двориште. '

Постојеће степениште је измештено из центра куће у подручје новог двоспратног додатка, омогућавајући нове визуелне везе између дневног, трпезаријског, кухињског и библиотечког простора у приземљу. Стубиште се успиње полулетом кроз појачану библиотеку до одредишта повезаног са двориштем, а затим се пребацује назад да би дошло до горњег, небом осветљеног одморишта у горњим спаваћим собама. Степениште постаје нови централни елемент који повезује степенасте просторне запремине резиденције са локалитетом, док истовремено делује као унутрашње вертикално двориште које уноси природно светло и вентилацију у отворени центар куће. Вертикално кретање резиденције кулминира на крову кроз мердевине налик на подморницу кроз светларник како би власнику обезбедио тајну кровну палубу са које се пружа поглед на Холивуд и Тихи океан.

је Ласалле напушта Нцис Нев Орлеанс

Библиотека је појачана из дневног боравка на падину и садржи угаони прозор у нивоу ока који се налази у приземљу дворишта и пружа нови визуелни наставак на задњем делу локације. Елегантна палета минималних, црно-белих материјала служи за побољшање илузије отвореног и пространог простора. Библиотека је соба у соби - ефекат који је појачан инверзијом материјала у дневној соби има ебановину, подове од храстовог дрвета и бели плафон, док појачана библиотека има под од беле епоксидне смоле са плафоном од храста од ебановине. Контрастна палета ствара међусобно повезане услове који доносе и привидно ширење простора. “